Internetgebruiker ontwikkelt eigen bone conduction fietshelm

bone conduction fietshelm

Tijdens onze bone conduction zoektocht over het Internet stootten we op een leuk en interessant artikel van een zekere Matlek. Matlek blijkt een Franse Internetgebruiker te zijn die dankzij bone conduction een oplossing voor een probleem vond. De man moet namelijk iedere dag 40 minuten naar zijn werk fietsen. Een saaie bedoening tenzij je tijdens het fietsen naar muziek zou kunnen luisteren. Op zich geen probleem, was het niet dat het dragen van een koptelefoon of in-ear oortjes voor iedere bestuurder in Frankrijk verboden is. Omdat hij de wet niet wilde schenden alsook zijn eigen veiligheid niet in gevaar wilde brengen door een hoofdtelefoon te dragen, besloot hij om zelf aan de slag te gaan.

Bone conduction fietshelm: 3D geprint hulpstuk
Bone conduction fietshelm: 3D geprint hulpstuk

Het resultaat is een fietshelm die zijn muziek via bone conduction kan afspelen. Hij had ook voor een bone conduction hoofdtelefoon van bijvoorbeeld AfterShokz kunnen kiezen, maar de man wilde duidelijk zelf de handen uit de mouwen steken en verwonderlijk genoeg… met succes. Toen we de eerste zinnen van het verhaal lazen, dachten we meteen dat het een ingewikkelde, amateuristische en robuuste constructie zou worden, maar niets is minder waar.

De man heeft namelijk duidelijk nagedacht over zijn ontwerp en bestudeerde ook de bone conduction technologie om zo tot het beste resultaat te komen. Hij installeerde kleine DC motoren met een audiosignaal dat doorheen een TPA2012 audioversterker gaat die door een enkelvoudige 19650 cel van stroom wordt voorzien. Door motoren in plaats van speakers te gebruiken en doordat een 3D geprint tussenstuk de motoren tegen de zogenaamde ‘sweet spot’ achter de oren drukt, is het mogelijk om via bone conduction muziek af te spelen die enkel door de gebruiker kan gehoord worden zonder dat omgevingsgeluiden worden afgeblokt.

Onderzoek naar sweet spot en bone conduction technologie

Zoals al aangegeven ging het eigenlijke ontwerp niet over één nacht ijs. De man onderzocht de technologie achter bone conduction, ontwikkelde verschillende tussen- en hulpstukken en ging ook op zoek naar de ideale plek op de schedel om het geluid door te sturen. Het resultaat mag gezien worden en bewijst nog maar eens dat bone conduction op vele vlakken en technologie van het heden en van de toekomst is. Op weg naar een wereld vol bone conduction hoofdtelefoons!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.