Dolphinview headset

dolphinview headset

Vraag mensen naar hun lievelingsdier en vaak zal het woord ‘dolfijn’ over de lippen rollen. Wat zouden we niet graag eens een dag een dolfijn zijn en vrank en vrij over de golven springen. Wel het slechte nieuws is dat het springen over de golven er nog niet echt inzit… het goede nieuws is echter wel dat er nu een headset bestaat die je helpt om te ‘zien’ zoals een dolfijn. Het slechte nieuws op zijn beurt is dat je deze Dolphinview headset wel zelf in mekaar moet steken, maar om toch met een positieve noot te eindigen, is het goede nieuws dat het niet zo ingewikkeld en duur is. Of toch niet als we de uitvinder Andrew David Thaler mogen geloven.

Laten we eerst beginnen met een stukje dolfijnwetenschap; dolfijnen hebben een perfect zicht, maar ze maken ook gebruik van echolocatie om te navigeren. In essentie gaan ze een klikkend geluid met hun kaakbeen maken. Dit geluid weerkaatst op objecten rondom hen en afhankelijk van waar het object zich bevindt, gaat het geluid anders klinken. De dolfijn gaat vervolgens zijn kaakbeen gebruik om de informatie juist te interpreteren.

Een LIDAR unit en een bone conduction hoofdtelefoon

Om de DolphinView headset te maken, gebruikte Thaler een LIDAR onderdeel om een systeem te maken dat vibraties uitstuurt wanneer een object in de buurt komt. Maar hoe krijg je deze vibraties nu naar je kaakbeen? Wel, in de menselijke wereld bestaat er zoiets als bone conduction hoofdtelefoons. Denk maar aan de AfterShokz hoofdtelefoons. Geluid is een trilling / vibratie en deze bone conduction hoofdtelefoon gaat de vibraties via een transmitter doorheen de kaakbeenderen direct naar het binnenoor en de hersenen sturen.

Thaler verbond de LIDAR daarom met een bone conduction hoofdtelefoon. De instructies vind je hier. Het materiaal kost om en bij de 100 euro en de code die je moet invoeren, bestaat slechts uit 15 lijnen. Je moet wel enkele componenten combineren.

Thaler schrijft dat het een tijdje duurt voor je aan het klikkende geluid gewoon wordt en dat er een kleine vertraging is, maar dat je al rondwandelende na een tijd wel een idee krijgt van de betekenis van de klikken en dat je met wat oefening eenvoudig doorheen open deuren kunt lopen met je ogen dicht

Het klinkt alvast als een wonderlijke nieuwe manier om de wereld te zien en we gaan het zeker eens uitproberen. Misschien iets waarmee we ook blinde mensen een handje kunnen helpen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.