Zijn bone conduction koptelefoons al goed genoeg?

Aftershokz bluez 2 open ear: ideaal voor dagelijks gebruik

Geluid is eigenlijk trilling of een vibratie… en hoe meer je daarover denkt, hoe vreemder het eigenlijk is. Het betekent namelijk dat alles wat je ooit in je leven gehoord hebt, als een beweging is begonnen. Iets raakt of wrijft tegen iets anders en dat zorgt voor een beweging in de omringende lucht. De beweging in de lucht vorm een geluidsgolf, een patroon van lage en hoge luchtdruk, en botst tegen gebouwen, bomen, je geliefden,… tot ze je oren bereiken en daar een trio van beentjes in je hoofd weten te triggeren. Deze vibraties worden dan omgezet in elektrische impulsen die naar de hersenen worden gestuurd…en surprise surprise: je hoort geluid. Het klinkt allemaal ingewikkeld en dat is het eigenlijk ook… maar is er dan geen betere en eenvoudigere manier? Bone conduction en bone conduction koptelefoons misschien?

Bone conduction ontworpen voor militaire doeleinden

Wel, eigenlijk is er wel een ‘betere’ manier…en deze betere manier staat bekend als bone conduction, een futuristische geluidstechnologie die al meer dan een eeuw oud is. De afgelopen weken hebben we bij bone-conduction.com verschillende bone conduction koptelefoons aan uitvoerige tests onderworpen. Het specifieke product dat ik heb getest en dat voor mij de beste review heeft opgeleverd, is zonder twijfel de Trekz Titanium van het Chinese bedrijf AfterShokz. Het bedrijf startte ooit met de ontwikkeling van bone conduction hoofdtelefoons voor het leger, maar de laatste jaren zijn ze zich ook steeds meer en meer op de particuliere markt gaan richten en dat tot op heden met wisselend succes.

Vibraties doorheen de kaakbeenderen

In plaats van als een gekke clown vibraties doorheen de lucht te sturen, kiezen bone conduction koptelefoons voor een eenvoudigere en directere weg door de vibraties recht naar de top van je kaakbeenderen te sturen en van daaruit naar je binnenoor en zo naar de hersenen. Het is een vreemd en gek idee, maar het is ook een idee dat fascineert en waar we op een of andere manier van houden. Een paar jaar geleden was het nog fascinerend maar kon de kwaliteit ons niet echt overtuigen. We zijn nu 5 jaar verder en daarom heel benieuwd wat bone conduction hoofdtelefoons ons op dit moment kunnen bieden. Loont het de moeite om er eentje aan te schaffen of is het een technologie die nu pas aan de oppervlakte komt, maar al even snel zal verdwijnen?

Laten we meteen to the point komen… bone conduction koptelefoons kunnen het geluid en de kwaliteit van het geluid van klassieke hoofdtelefoons nog steeds niet evenaren, maar hoeft dat wel met alle andere voordelen die deze hoofdtelefoons met zich meedragen? De laatste jaren is de kwaliteit van bone conductions hoofdtelefoons immers zo sterk verbeterd dat de geluidskwaliteit wel in de buurt komt van de klassieke modellen die de voordelen van de bone conduction koptelefoons nooit zullen hebben.

Voor we alle voordelen van de bone conductions koptelefoons voor jullie op een rijtje zetten, lijkt het ons nuttig om even te verduidelijken waarom het zo moeilijk is om de geluidskwaliteit op hetzelfde niveau als klassieke hoofdtelefoons te krijgen. Er zijn heel wat factoren die deze kwaliteit beïnvloeden, maar in dit geval draait het toch vooral om vibratie. Vibraties door een stijf materiaal als een kaaksbeen sturen vereist nu eenmaal meer energie dat dezelfde vibraties door de lucht sturen. Denk maar terug aan de fysicales in je schoolperiode. In harde structuren zoals bot zijn de moleculen sterker met elkaar verbonden en kost het meer energie om ze in beweging te krijgen. Praktisch gezien, betekent dit dat je het volume van een bone conduction koptelefoon moet verhogen om het geluid erdoor te krijgen en dat dit voor vibraties zorgt tegen je huid. En dat vraagt wat gewenning. Het is niet echt verschrikkelijk maar het is even wennen. Van zodra je door deze gewenningsfase bent, is dit niet echt een nadeel meer vonden we persoonlijk. Dit ene nadeel van bone conduction koptelefoons weegt namelijk niet op tegen de vele voordelen. Bovendien gaf de vibratie bij bepaalde nummers wel een extra dimensie en zorgde het voor een unieke muziekervaring.

Maar hey, zoals al aangegeven was de kwaliteit van het geluid helemaal niet zo slecht. De Trekz Titanium klonk voor mij bijna even goed als de klassieke koptelefoon waar ik al 3 jaar mee rondloop. Het volume was niet zo hard, maar hoeft dat wel in deze tijd van vele oorbeschadigingen, en de bass kwam iets minder door.

Het grootste voordeel van de bone conduction koptelefoons: veiligheid

Het zachte volume draagt ook bij aan een van de grootste voordelen van de bone conduction technologie: het vrijhouden van je oren. Met niets in je oren, kan je de rest van de wereld horen net zoals je deze zou horen zonder dat je een koptelefoon draagt. Vogeltjes doe fluiten, auto’s die toeteren, mensen die je naam roepen,… alles is klaar en duidelijk. Bone conduction koptelefoons zijn voor ons dan ook de ideale sport koptelefoons en dat is ook de manier waarop Aftershokz de Trekz Titanium en andere types van bone conduction koptelefoons aan de man of de vrouw wilt brengen… als sport koptelefoons. Om ze helemaal als sport koptelefoons te kunnen promoten, zijn ze dan ook spatwaterdicht (bestand tegen zweet, regen en vuil) en uiterst flexibel dankzij het titanium omhulsel. Als je gaat lopen, wandelen of fietsen hoef je dankzij de Aftershokz Trekz Titanium niet meer te kiezen tussen het luisteren naar je favoriete muziek of het bewust zijn van je omgeving… nu kan je beide hebben.

En uit onze uitvoerige tests en reviews blijkt ook dat de Aftershokz koptelefoon deze belofte helemaal waarmaakt. Het maakt echt een groot verschil als je bijvoorbeeld door de stad fietst en schrik hebt om een wagen niet te horen. Zelfs als je gewoon over straat loopt, zal er een heel nieuwe wereld voor je opengaan. Het aankopen van een bone conduction koptelefoon is dan ook een investering die je zeker moet overwegen!

AfterShokz bone conduction hoofdtelefoon kopen

Wij kochten onze bone conduction hoofdtelefoon bij bol.com. Handig, snel geleverd en perfecte service. Via onderstaande links krijg je de beste prijzen:

2 reacties op “Zijn bone conduction koptelefoons al goed genoeg?

 1. Sandraatje zegt:

  Hey iedereen… ik kan bevestigen dat de nieuwe bone conduction koptelefoons wel degelijk hun werk doen hoor. Het geluid is misschien iets minder, kan ook niet echt anders… maar over het algemeen valt het echt goed mee. Zeker als je zoals mij graag in de natuur gaat joggen. Toppie dan!

  • Admin zegt:

   Hoi Sandra, leuk om te horen dat je tevreden bent over je bone conduction hoofdtelefoon. Wij vinden hem ook dik in orde hier 🙂 Vooral als je ook nog graag de vogeltjes hoor fluiten en omdat je wagens hoort aankomen. Veel plezier nog met je bone conduction koptelefoon!

   Houd zeker onze website in het oog want binnenkort geven we een gratis hoofdtelefoon weg 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.