Bone conduction oplossingen voor slechthorenden

medel bonebridge implantaat

Bone conduction of beengeleiding is er niet alleen om mensen die graag sporten en terzelfdertijd naar muziek luisteren een veilige oplossing te bieden, maar is er ook als oplossing voor slechthorenden. Voor we de bone conduction oplossingen voor slechthorenden overlopen, is het misschien interessant om kort even naar de werking van bone conduction te kijken. We doen dit ook iets uitgebreider in enkele andere blogartikels, dus neem zeker ook eens eens een kijkje naar onderstaande beengeleiding artikels als je meer informatie wenst:

Wanneer je een bone conduction hoorapparaat of beengeleiding audiohulpmiddel overweegt, zijn er een aantal mogelijkheden waar je beroep op zou kunnen doen. Ieder van deze mogelijkheden heeft zo zijn voor- en nadelen, maar om deze beter te begrijpen, is het handig om eerst te begrijpen hoe bone conduction precies werkt.

het buitenoor en middenoor
het buitenoor en middenoor

Hoe werkt beengeleiding of bone conduction?

Bone conduction apparaten voor slechthorenden zijn ontworpen voor alle personen wiens buiten- of middenoor geen geluidsgolven naar het functionerende binnenoor kan sturen: dit wordt ook wel conductief of geleidingsgehoorverlies genoemd. Hier zie je waar het buiten- en binnenoor precies gelegen zijn:

Om deze gehoorproblemen te omzeilen gaat de bone conduction methode de beenderen van de schedel laten vibreren. Deze kleine vibraties of trillingen zullen niet gevoeld worden, maar sturen wel geluidsgolven naar het eigenlijke hoororgaan, namelijk de cochlea. Hierdoor kan iemand met geleidings- of conductief gehoorverlies, of SSD, toch horen. Omdat de beenderen als geluidstransportmiddel gebruikt worden, wordt de technologie ook wel beengeleiding genoemd.

De meeste bone conduction systemen voor slechthorenden laten het slaapbeen trillen omdat dit het been is dat het dichtste bij het binnenoor ligt.

Verschillende types bone conduction implantaten en systemen

Er zijn een aantal manieren om het slaapbeen te laten vibreren:

 

  1. Een bone conduction koptelefoon stuurt de vibraties door de huid naar het slaapbeen, een systeem dat zich volledig langs de buitenzijde van het hoofd afspeelt.
  2. Hoorapparaten bevestigd aan het slaapbeen of ‘Bone anchored hearing aids (BAHA)’ laten een metalen schroef die in het slaapbeen werd geboord, trillen. De audioprocessor laat via beengeleiding ofwel een schroef die door de huid gaat, trillen of is magnetisch bevestigd aan een metalen schroef die zich onder de huid bevindt.
  3. Bone conduction implantaten worden in het been ingeplant (beengeleiding) en bevinden zich volledig onder de huid. Een audioprocessor wordt tegen het implantaat geduwd door middel van een magneet en stuurt geluidsinformatie via draadloze signalen.
Bonebridge bone conduction implantaat
Bonebridge bone conduction implantaat

De Bonebridge bone conduction implantaten

De Bonebridge bone conduction implantaten zijn momenteel waarschijnlijk de bekendste en beste implantaten op de markt. MED-EL, het bedrijf achter de implantaten, wilde slechthorenden dankzij de technologie van bone conduction een nieuwe innovatieve en efficiënte hooroplossing aanbieden en is met de Bonebridge bone conduction implantaten zeker in haar opzet geslaagd.

Mensen met geleidingsgehoorverlies, gemengd gehoorverlies, eenzijdige doofheid of conductief gehoorverlies komen in aanmerking voor deze vorm van beengeleiding gehoorapparaten. De enige voorwaarde is dat de kandidaten 5 jaar of ouder moeten zijn.

Geïntereseerd? Neem dan een kijkje op de website van Med-El

2 reacties op “Bone conduction oplossingen voor slechthorenden

    • Admin zegt:

      Hoi Dorothea, zeker doen! Iemand uit onze familie heeft al enkele jaren een bone conduction implantaat en is daar zeer tevreden over. Of dit implantaat je kan helpen, is afhankelijk van je exact gehoorprobleem, maar het is zeker het navragen waard. Succes alvast!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.