De voordelen van bone conduction

Nu we in ons vorige blogartikel de geheimen, de techniek en de werking achter bone conduction uitvoerig uit de doeken hebben gedaan (lees het artikel hier), is het nu tijd om eens kijkje naar de voordelen van bone conduction in zijn geheel en bone conduction hoofdtelefoons in het bijzonder te nemen. Er zijn 3 voordelen van bone conduction koptelefoons die de populariteit de afgelopen jaren een ware boost hebben gegeven en waardoor we de klassieke koptelefoons stelselmatig van het audiotoneel zien verdwijnen.

AfterShokz_Trekz_Titanium_Fietsen
AfterShokz_Trekz_Titanium_Fietsen

Voordelen van bone conduction: Omgevingsgeluid

Als je de werking van bone conduction begrijpt, begrijp je ook dat alles bij deze techniek draait om het vrijhouden van de oren. Bone conduction hoofdtelefoons zijn dan ook de ideale oplossing voor al wie contact wilt houden met de omringende omgeving. Ideaal voor bestuurders in de wagen of voor fietsers die regelmatig een druk kruispunt moeten oversteken en terzelfdertijd met een vriend willen spreken of naar muziek willen luisteren. Daarnaast zijn bone conduction koptelefoons ook perfect voor joggers en lopers die naar muziek willen luisteren, maar ook de magische geluiden der natuur willen opvangen. Een dubbele vorm van rust! Het mag dan ook geen verrassing zijn dat heel wat producenten van deze hoofdtelefoons hun pijlen op atleten in verschillende sportdisciplines richten.

Bone conduction voor slechtzienden
Bone conduction voor slechtzienden

Voordelen van bone conduction: Perfect voor slechtzienden of blinden

Een voordeel dat misschien weleens over het hoofd wordt gezien, is dat bone conduction koptelefoons van ongezien nut zijn voor blinde of slechtziende mensen. Voor hen is het gehoor het eerste zintuig waar ze op moeten vertrouwen om een idee van hun omgeving te krijgen. Elk deeltje audio dat ze missen kan een probleem of zelfs gevaar opleveren als ze bijvoorbeeld een kruispunt moeten oversteken. Bone conduction hoofdtelefoons zijn in dit geval de ideale oplossing in deze omstandigheden omdat slechtzienden of blinden het audiocontact met hun omgeving niet verliezen. Het is zelfs zo dat er nu bone conduction koptelefoons op de markt zijn die je real-time informatie kunnen geven over openbaar vervoer, het weer, nieuws,… Slechtzienden of blinden kunnen dankzij bone conduction autonomer worden en hun levenskwaliteit aanzienlijk verbeteren.

bone conduction Nomad Sensor
Bone conduction Nomad Sensor

Voordelen van bone conduction: draagcomfort

Last but not least hoort ook het draagcomfort in het lijstje van de voordelen van bone conduction thuis. Je zou niet de eerste zijn die genoeg heeft van de lastige oorplugs die vaak bij klassieke MP3’s of dergelijke geleverd worden. De oortjes passen niet perfect in de oren, ze vallen er soms uit, zijn te groot of te klein, kriebelen,… de lijst van onaangename nevenwerkingen zouden we nog een stukje langer kunnen maken. Bij bone conduction hoofdtelefoons vallen al deze nevenwerkingen weg omdat de eigenlijke oortjes onder het oor worden gedragen. Zalig toch, niet?

In een notendop, bone conduction koptelefoons, zorgen voor een nieuw soort ervaring die we misschien wel als verhoogde geluidsrealiteit zouden kunnen omschrijven; geen oordopjes meer maar de vrijheid om zowel naar muziek als naar de geluiden om je heen te luisteren.

Gebruik jij bone conduction koptelefoons of heb jij er ooit al eens eentje getest? Vertel ons jouw ervaringen en deel het met de bone conduction community zodat we deze technologie constant kunnen verbeteren… want sharing is caring!

3 reacties op “De voordelen van bone conduction

  1. Pingback: Wat is bone conduction? | Bone conduction

  2. Tom vd zegt:

    Bedankt voor dit interessante artikel. Ik overweeg al een tijdje de aankoop van een AfterShokz hoofdtelefoon. Voor mij draait het vooral om veiligheid en dan lijkt me een dergelijke hoofdtelefoon echt wel interessant. Zeker nadat ik vorige week als lopen nog bijna van de baan ben gereden 🙁

    • Julia S zegt:

      Hey Tom…ik ken dat maar al te goed. Met de fiets is het niet veel beter spijtig genoeg. Deze hoofdtelefoons helpen toch al een beetje…alle kleine beetjes… 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.